onsdag 2 januari 2013

Vardagen 2013

Nu är äntligen alla helger med  matorgierna slut.

Jag lyckades bra under julen och maten

Tog bara det som jag gillar och satt länge med familjen.

Men sen kom nyårsafton, vi hade ett mat tema, vi laga mat från sydamerika och alla lyckade komma med goda saker, var ju bara tvungen att smaka på allt.

Och ja, det blev för mycket så jag dumpade

Här kommer också en förklaring till vad dumpning kan innebära. Många vet inte riktigt vad det är nämligen:

Normalt stannar födan i magsäcken 2-4 timmar, för att sedan portioneras ut i tarmen. Efter ingreppet fungerar inte detta. Det finns inte längre någon funktion som kan portionera ut födan i tarmen. Detta kan göra att maten alltför hastig kommer ut i tunntarmen. Innan ingrepet kom maten först till 12 fingertarmen sen tunntarmen men nu åker maten direkt till tunntarmen. Då kan symptom i form av hjärtklappning, yrsel, svettningar, sänkt blodtryck, magknip och diarré uppstå och de kallas Dumping. Symptomen uppträder i samband eller strax efter måltid. Det brukar framför allt vara feta och söta livsmedel/maträtter som orsakar problemen. De kommer alltså för sött eller för fett till tunntarmen ochdå börjar kroppen jobba på att få bort de. Innan operation tog de en lång stund innan maten kom dit och mycket av sockret/fettet hade försvunnit på vägen.
För att kunna ta hand om maten producerar kroppen insulin. Alltför stora mängder av sötsaker ökar insulinmängden snabbt. Detta kan leda till att blodsockernivån först stiger kraftigt, för att sedan hastigt sjunka. Cirka två timmar efter en måltid kan man då känna av symptom som svaghetskänsla, yrsel, hjärtklappning,trötthet och ev svimningskänsla. Dessa symtom kallas också Dumping. Dumping i sig är inte farligt men upplevs ofta som obehagligt. Genom att undvika stora portioner, söt och fet mat kan effekten av dumping minskas. Det är också viktigt att dricka mellan måltiderna, för att undvika att maten alltför snabbt kommer till tarmen. Om Du känner av dumping är en stunds vila bästa behandling.
 
Så jag är glad att vardagen har kommit, och måltiderna blir som vanligt igen, nu mår jag bra igen....
 
Jag fortsätter att minska i vikt nu är det snart 27kg,
Tänk 27kg....på 4månader.
 
Jag känner mig mycket piggare och friskare, trots detta med dumping så jag ångrar inte operationen en sekund. 
 
Jag brukar inte avge några nyårslöfte men detta nya året har jag ett
 
 When I see someone smile, I will smile back......
 


2 kommentarer:

  1. Grattis till din viktnedgång...
    Ja du, dessa dumpningarna är inte roliga,, men men.. något vi får leva med lite då och då.

    Ha det bäst och sköt om dig.. // Annelie

    SvaraRadera
  2. Vilket fint nyårslöfte..... :)

    SvaraRadera